Su Arıtma

Damacana Sularının Zararları Nelerdir?

Damacana suların birçoğu sağlık standartlarına uygun değildir. Uygun koşullarda depolaması ve dağıtımı yapılmayan, mikrop ve zararlı bakteri kaynağı damacana sular ishal, diyabet, kalp ve kansere kadar pek çok hastalığa yol açıyor.

DAMACANALAR VE BİSFENOL A

Bisfenol A (BPA) damacana su ambalajları ve bebek biberonları gibi şeffaf ve sert yapılı plastik ambalaj materyallerinin üretiminde kullanılan kimyasal maddelerden biri. Konserve kutu ambalajlarda kaplama malzemelerinde, oyuncaklarda, bilgisayar ve cep telefonlarındaki koruyucu kılıfların ve diş dolgularının üretiminde de kullanılıyor.

Bisfenol A kullanımı pek çok ülkede yasaklandı. Böylece yetişkinlere kıyasla bebek ve çocukların sağlığını daha çok etkileyen bir soruna da çözüm bulundu.

  Harvard Üniversitesi School of Public Health araştırmacılarının öğrenciler üzerinde yaptıkları inceleme ve araştırmalardan korkunç sonuçlar elde ettiler. Bu araştırmada; bir hafta boyunca plastik şişelerden su içen öğrencilerin idrarlarındaki incelemede BPA maddesinin %69 arttığı görüldü. BPA maddesi, dişilik hormonu östrojene benzeyen bir madde. Bu madde büyüme bozukluklarına, doğumsal kusurlara, kalp hastalıkları ile diyabet riski artışına sebep oluyor.

Plastik şişe ve kapların; sıcak su, sıvı ve asit içeriklerle temas ettiğinde çok tehlikeli bir kanserojen olan BISFENOL-A (BPA) VE DİOKSİN maddesi ortama geçmektedir. Dioksinin kanser hastalığı yaptığı birçok bilimsel çalışma tarafından ortaya konulmuş ve Uluslar arası Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından da açıklanmıştır. Bisfenol-A ve Dioksinler vücuda girer ve vücutta yağ dokusunda depolanır ve uzun süre atılamayarak birikir. BPA’nın Sağlığa Zararları

            BPA’ya maruz kalmış anne karnındaki ceninlerde, yeni doğmuş bebeklerde ve çocuklarda büyüme ve davranış bozuklukları ortaya çıkıyor. Polikarbonattan mamül plastik şişe ve ambalajlardan tüketilen su ve gıda maddeleriyle birlikte vücudumuza giren BPA maddesi prostat, beyin gelişimi, kalp hastalıkları, karaciğerde enzim bozuklukları ve diyabet hastalıklarına sebep oluyor. BPA maddesi vücutta östrojen hormonunu taklit ediyor ve kadınlık hormonuna dönüştüğü içinsperm üretiminde ciddi bir düşüşe sebep oluyor. Erişkinlerde göğüs ve prostat kanseri riski oluşturuyor. Obeziteye, astıma neden olduğu saptanmış ve tiroid foksiyonlarını azalttığı belirlenmiştir. Son araştırmalara göre BPA vucutta bilim adamlarının tahmininden daha fazla kalmaktadır bu da doğal olarak tahribatı artırır. BPA, Kanada, ABD, Danimarka gibi bazı gelişmiş ülkelerde yasaklanmıştır. Ülkemizde de, 10 Haziran 2011’den beridir BPA’nın biberonlarda kullanımı yasaktır.

DAMACANLARDA ÜRÜKÜTEN DURUM

Damacanaların 14 derecede muhafaza edilmesi gerekiyor ama ülkemiz şartlarında özellikle yaz mevsiminde bu mümkün değil.

Bakanlık açıklamaları bugüne kadar dolum tesisleri ve damacanaların doğru dürüst denetlenmediğini kesin olarak ortaya koyuyor. Bakanlığın ruhsat verirken sıkı bir denetim yaptığı, daha sonra denetimi firmalara bıraktığı, kendisinin ise üç ayda bir firma tarafından getirilen numuneleri denetlediği, şişelenmiş hiçbir ürünü ise bugüne kadar hiç denetlemediği anlaşılıyor. Çukurova Üni. Tıp Fak. Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyolojik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Fatih KÖKSAL; ”Damacanadaki suyun hava ya da güneşe maruz kalmasının kişiyi ölümle sonuçlanan hastalıklara kadar götürebilen mikroorganizmaların üremesine neden olduğunu” bildiriyor.

Günümüzde Damacanalar İle İlgili Ön Plana Çıkan Belli Başlı Temel Sorunlar;

1. Kullanım ömürleri kısadır. Damacana sular belirli bir kullanıma sahiptir. Yani bir damacana 65 defa kullanılmalıdır. 65 kullanımdan sonra ise damacana yıpranmaya ve plastik içerisindeki kimyasalları suya geçirmeye başlar. Bu nedenle damacanalardan su içmek ya da suyu damacana içerisinde çok fazla bekletmek sağlık açısından çok faydalı değildir.

2. 15 saat içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Damacanalar plastik içerisinde çok fazla durmamalıdır. Bu nedenle damacana doldurulduktan sonra bu suların ortalama olarak 15 saat içerisinde tüketilmesi ya da cam kaplara aktarılması gerekiyor.

3. Denetimsiz firmaların suyu sağlık açısından tehdit edici olabiliyor. Günümüzde onlarca farklı damacana su üretimi yapan firma bulunmaktadır. Bu firmaların hepsi kaliteli damacana içme suyu üretmiyorlar. Kimi firmalar denetimsiz olduğu için insan sağlığına zararlı olan damacana su üretimlerine imza atmaktadır.

4. Damacanalar kirli olabiliyor. Tekrar tekrar kullanılan damacanalar eğer yeteri kadar temizlenmemiş ise bu durum damacananın farklı mikroplara ev sahipliği yaptığı anlamına gelir… Damacananızı iade ettikten sonraki dolumda içme suyu kabınızın ne kadar yıkandığı, yada içinde deterjan veya kimyasal madde kalıp kalmadığı bilinemez. Ayrıca 65 dolumdan sonra kullanılmaması gerekir. Ancak, bununda sağlıklı olarak denetimi maalesef yapılamamaktadır.

Bunları Biliyor Musunuz?

· Damacana suların nereden ve hangi şartlarda doldurulduğunu biliyor musunuz?

· 1 Litre içme suyunun, 1 litre benzinle eş değer fiyatta satıldığını hiç düşündünüz mü?

· 1 Yıl içinde damacana sulara ödediğiniz bedeli hiç hesapladınız mı?

· Damacananın ham maddesi olan Bisfenol A’nın zararlarını duydunuz mu? (Bayanlarda göğüs kanseri, erkeklerde prostat kanseri, çocuklarda hiperaktivite, aşırı kilo)

· Kimyasal silah üretiminde kullanılan Fosgen’in damacana üretiminde de kullanıldığını biliyor musunuz?

· Damacana suyunu yemeklerinizde, sebzelerinizi meyvelerinizi yıkarken ve içmekte kullandığınızda, 1 günde kaç litre su harcarsınız?

· Eğer sadece içme suyu olarak kullanıyorsanız, damak tadınız için bu tercihi yapmış olursunuz. Peki sağlığınızın hiç bir önemi yok mu?

Yorum sizin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir